
STATE OF CALIFORNIA 
 

Memorandum 
 
TO:  Christie Colamartino     Date:      June 16, 2005  
  Special Ed. Div., Dept. of Education   Tel.:       (916) 445-4216 
           CNET:   8-485-4216   
          FAX:     (916) 323-0971 
FROM: Department of Consumer Affairs Legal Office   
 
 
SUBJ:  Utilization of Speech-Language Pathologists and 
  Audiologists in Nonpublic Schools    
 
A. ISSUE 
 
In 2004, Education Code Section 56366.1(n)(1) was amended to permit nonpublic schools certified 
by the Superintendent of Public Instruction to utilize special education staff holding licenses or 
credentials equivalent to those professionals performing the same services in public schools.  A 
question has arisen as to whether these nonpublic schools can employ speech-language pathologists 
and audiologists who hold credentials issued by the Commission on Teacher Credentialing. 
 
B. CONCLUSION 
 
Certified nonpublic schools can utilize speech-language pathologists and audiologists who either 
hold a license issued by the Speech-Language Pathology and Audiology Board (“Board”) or who 
have been credentialed by the Commission on Teacher Credentialing.  
    
C. DISCUSSION 
 
Speech-language pathologists and audiologists can legally provide professional services in public 
schools if they are licensed by the Board.  They may also provide professional services in public 
schools if they are not licensed by the Board, but hold a credential from the Commission on Teacher 
Credentialing and their practice is conducted within the confines or jurisdiction of the public school.  
(B. & P. Code § 2530.5(c).)   

 
In 2004, Education Code Section 56366.1(n)(1) was modified to read in part as follows: 
 

Notwithstanding any other provision of law, only those nonpublic, nonsectarian 
schools and agencies that provide special education and designated instruction and 
services utilizing staff who hold, a current valid California credential or license a 
certificate, permit, or other document equivalent to that which staff in a public 
school are required to hold in the service rendered shall be eligible to receive 
certification. . . . . 
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The Legislative Counsel’s digest stated that: “This bill would require that only those nonpublic, 
nonsectarian schools . . . that utilize staff who hold a certificate, permit, or other document 
equivalent to that which staff in a public school would be required to hold may be certified.” 
 
Staff in public schools can either be licensed by the Board or hold an appropriate credential.  Thus, 
Education Code Section 56366.1(n)(1) would appear to permit professionals holding the same 
credentials or licenses to also perform professional services in nonpublic, nonsecretarial schools.   
 
The key is whether the professional working in a nonpublic school holds the same credential as his 
or her public school counterpart.  The fact that Business and Professions Code Section 2530.5(c) 
limits the practice of credential professionals to public schools is not contrary to this interpretation.  
It would make little sense to say that credentialed professionals can practice in nonpublic schools, 
but then turn around and say they cannot practice there because these same professionals can only 
practice in public schools.  This would defeat the intent of Education Code Section 56366.1(n)(1). 
 
In addition, Education Code Section 56366.1(n)(1) contains the language “Nothwithstanding any 
other provision of law.”  This means that any other provision of law that would not permit the 
practice of credentialed professionals in nonpublic schools is superceded by Section 56366.1(n)(1).  
“The phrase ‘notwithstanding any other provision of law’ is a very comprehensive phrase.  [It] 
signals a broad application overriding all other code sections unless it is specifically modified by 
use of a term applying it only to a particular code section or phrase.”  ( Cutler v. Cutler, 79 Cal. 
App. 4th 460, 475, 94 Cal. Rptr. 2d 156 (2000), quoting,  People v. Tillman, 73 Cal. App. 4th 771, 
86 Cal. Rptr. 2d 715 (1999).) 
 
On the other hand, the limitation in Section 2530.5(c) on where the credentialed speech-language 
pathologist or audiologist may practice should not be ignored altogether.  The credentialed 
professional is to limit his or her practice to the particular school system in which he or she is 
employed.  This same limitation should also apply for nonpublic schools.  A contrary interpretation 
would mean that a credentialed professional could practice in an unlicensed capacity and provide 
services to the general public.  This result was clearly not intended by the Legislature.     
 
For these reasons, it appears that the clear intent of the Legislature and the plain language of the 
statute is to permit speech-language pathologists and audiologists who hold appropriate credentials 
from the Teacher Credentialing Commission to provide professional services in nonpublic schools. 
 
DOREATHEA JOHNSON 
Deputy Director 
Legal Affairs 
 
 
By George P. Ritter 
      Senior Staff Counsel 
 
cc: Annemarie DelMugnaio 
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